Siguranța la locul de muncă este o prioritate pentru orice antreprenor. Statisticile ne avertizează: 64% din incendiile izbucnite sunt cauzate de instalații electrice necorespunzătoare sau defecte.
Când ți-ai verificat ultima oară instalația electrică?
Pentru a evita tragediile și a crea un mediu de lucru sigur, verificarea și actualizarea instalației electrice sunt esențiale. Apelează la electricieni calificați și autorizați pentru a te asigura că totul este în regulă.
În calitatea noastră de specialiști în proiectarea sistemelor de protecție și, mai mult decât atât, din perspectiva celor care realizează documentația de avizare/autorizare ISU, vă putem spune ce măsuri puteți lua în cazul instalațiilor pentru a nu ajunge în situații regretabile precum cele amintite în datele statistice.
Un aspect crucial este dimensionarea corectă a circuitelor electrice și protejarea acestora cu siguranțe adecvate.
Implementarea unei instalații electrice fără a se ține cont de ce alimentăm este una dintre cele mai des întâlnite greșeli. Cu toate acestea, nu putem fi siguri ce vom alimenta peste 10 ani din acea priză. Spre exemplu, încărcătorul telefonului mobil avea în urmă cu 4 ani 10 – 15 W consum, iar astăzi a ajuns la 120 W.
Ce putem face în acest caz?
În primul rând, ar trebui să fim prevăzători, să anticipăm și să ținem cont de faptul că tehnologia este în continuă dezvoltare. În cele din urmă, trebuie să realizăm instalațiile electrice pentru a fi siguri că ne vor deservi în siguranță atât astăzi, cât și peste 10 – 15 ani, de exemplu.
Protecțiile instalate în tablourile electrice sunt de o importanță crucială pentru prevenirea accidentelor.
În cazul protecțiilor, vrem să amintim de importanța siguranțelor diferențiale, care protejează împotriva electrocutării, a siguranțelor de protecție împotriva formării arcului electric, care reduc riscul de incendiu. Descărcătoarele de supratensiune sunt, de asemenea, echipamente esențiale, însă sunt adesea neglijate.
Un aspect crucial al unei instalații electrice bine realizate îl reprezintă împământarea.O împământare corectă contribuie la stabilitatea tensiunii și la funcționarea corectă a siguranțelor din tabloul electric.
Este important să se acorde atenție verificării instalației electrice și a celei de împământare, o dată la 2 ani în cazul clădirilor rezidențiale și anual în cazul companiilor.
În concluzie, implementarea unei instalații electrice corecte este esențială pentru asigurarea siguranței în mediul de afaceri și prevenirea incendiilor. Prin luarea în considerare a măsurilor adecvate și implicarea specialiștilor în domeniu, se poate asigura un mediu de lucru sigur și funcțional pentru angajați și clienți.