Luni-vineri: 08:00-17:00

Descoperă noile reguli pentru avizarea și autorizarea la incendiu a clădirilor

Avizare/autorizare la incendiu

Norme esențiale pentru siguranța clădirilor în România

Noile norme metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă, aprobate prin OMAI 180/2022, au adus schimbări semnificative în modul în care clădirile din România trebuie să își asigure siguranța împotriva incendiilor. Acest ghid esențial este esențial pentru proprietari, proiectanți și administratori, stabilind cerințe și criterii clare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor în domeniul securității la incendiu și protecției civile.

Importanța conformității cu normele

În conformitate cu HGR 571/2016, Legea 307/2006 și legea 10/1995, aceste reguli metodologice reprezintă o piatră de temelie în asigurarea siguranței clădirilor și a oamenilor din interiorul lor în caz de incendiu. De la echipamentele de protecție împotriva incendiilor, la evacuarea în situații de urgență, semnalizarea și iluminarea de urgență, până la sistemele de detecție și alarmare, fiecare aspect este acoperit pentru a garanta o protecție eficientă.

Proceduri pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu

  1. Construcții noi sau modificate

 

Pentru construcțiile noi sau cele existente care suferă modificări majore sau li se schimbă destinația, este necesar să obțină avizul și autorizația de securitate la incendiu, alături de autorizația de construire. Acest lucru garantează că toate aspectele legate de siguranță la incendiu sunt luate în considerare încă din stadiul de proiectare și construcție.

  1. Construcții existente cu modificări minore

 

Dacă deții construcții existente cu modificări care nu implică obținerea unei autorizații de construcție sau dacă acestea au fost puse în funcțiune fără autorizație de securitate la incendiu, ai posibilitatea să depui documentația pentru a obține autorizația de securitate la incendiu. Acest lucru este esențial pentru a asigura că, chiar și în caz de modificări minore, clădirea rămâne în conformitate cu normele de siguranță.

Documentație necesară

Pentru a obține avizul și autorizația, este important să ai pregătită o documentație completă și precisă. Iată câteva elemente esențiale pe care trebuie să le ai în vedere:

Atât scenariul preliminar cât și cel final sunt esențiale. Acestea trebuie să cuprindă planurile de evacuare în situații de urgență, distribuirea echipamentelor de prim ajutor, locația extinctorilor și alte detalii specifice clădirii tale.

Aceste planuri trebuie să fie întocmite de un arhitect OAR și să reflecte situația reală a clădirii înainte și după implementarea măsurilor de siguranță.

Un inginer proiectant specializat trebuie să întocmească proiectele de instalații electrice și de detecție pentru a se asigura că clădirea este echipată corespunzător pentru prevenirea și gestionarea incendiilor.

Toate instalațiile utilitare, precum alimentarea cu apă sau sistemele de ventilație, trebuie să fie detaliate în documentație.

Aceste referate, realizate de verificatori atestați MDLPA, asigură că proiectele respectă normele și regulamentele în vigoare.

Implementarea în teren a măsurilor de siguranță

Nu uita că obținerea autorizației de securitate la incendiu nu se oprește doar la acte și planuri. Trebuie să implementezi în teren toate măsurile constructive și de protecție activă prevăzute în scenariul de securitate la incendiu. Fiecare construcție are nevoi specifice, așa că trebuie să te asiguri că respectă toate cerințele pentru a fi într-adevăr sigură.

Colaborarea cu autoritățile pentru siguranța tuturor

Atât proprietarii, cât și administratorii, proiectanții și toți cei implicați în construcția și gestionarea clădirilor, au un rol important în asigurarea siguranței împotriva incendiilor. Colaborarea cu autoritățile și respectarea normelor de securitate la incendiu nu doar că este obligatorie, ci reprezintă și un gest responsabil față de comunitate.

Consultanță de specialitate

Pentru orice întrebări sau detalii suplimentare, echipa noastră de experți este aici pentru tine. Accesează secțiunea de contact de pe pagina web Media Connect pentru a obține consultanța de specialitate de care ai nevoie. Siguranța ta și a celor din jur este prioritatea noastră!

Distribuie articolul:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
completează formularul

Formular ofertă de preț

avatar client

Cui se adresează: Electrice și Automatizări

avatar client

Cui se adresează: Rețele telecom

avatar client

Cui se adresează: Sisteme de securitate